Ιστορία

Η ιστορία του Καστελλόριζου χρονολογείται από τη Νεολιθική Εποχή. Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν οι Πελασγοί όπως φαίνεται σε διάφορα ευρήματα και ερείπια φρουρίων. Ονομάζεται «Μεγίστη» από τον οικιστή «Μεγιστέα». Αργότερα ονομάστηκε «Castellorizo» από τις ιταλικές λέξεις «Castello Rosso» που σημαίνει «Κόκκινος Βράχος» λόγω του κόκκινου χρώματος των βράχων όπου χτίστηκε το κάστρο. 

 

Η μοίρα του Καστελλόριζου ήταν η ίδια με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα. Μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, καταλήφθηκε από τους Ενετούς και τους Γενοβέζους και τελικά πουλήθηκε στους Ιππότες της Ρόδου. Το 1523, παρά τις ισχυρές οχυρώσεις, καταλήφθηκε από τους Τούρκους. Ωστόσο, οι κάτοικοι εξασφάλισαν ορισμένα προνόμια αν και υπό την κυριαρχία του σουλτάνου. Όταν έγινε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, το νησί γνώρισε τεράστια εμπορική και οικονομική άνθηση. Ένας τεράστιος αριθμός πλοίων του νησιού συμμετείχε στην επανάσταση. 

 

 Το 1830 σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Λονδίνου δόθηκε πίσω στους Τούρκους. Το 1913 οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν κατά της τυραννίας και το 1915 κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο το νησί Καστελλόριζο περιήλθε στην κατοχή των Γάλλων, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως ναυτική βάση. Το 1920 το άφησαν στους Ιταλούς που το κατέλαβαν μέχρι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948. 

 

Τα διώροφα νεοκλασικά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια στην προκυμαία και τους μεγαλοπρεπείς τρούλους των εκκλησιών μαρτυρούν την άλλοτε ακμή του νησιού. Οι εικόνες στο μουσείο απεικονίζουν τον τεράστιο αριθμό των σπιτιών που υπήρχαν. Τα περισσότερα από αυτά βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

Στην ιστορία του Καστελλόριζου υπάρχουν και σημαντικές ημερομηνίες που οι ντόπιοι γιορτάζουν με ενθουσιασμό. Αυτά είναι: 

 

7 Μαρτίου – Ημερομηνία ένταξης του νησιού Καστελλόριζου και των Δωδεκανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

 

21 Μαΐου – Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, των πολιούχων του νησιού. Έπειτα γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι της χρονιάς έξω από τον μητροπολιτικό ναό στην περιοχή «Χωράφια». 

 

19 Ιουλίου – Παραμονή της ονομαστικής εορτής του Προφήτη Ηλία. Την ημέρα αυτή οι ντόπιοι τιμούν και γιορτάζουν αυτή την ημερομηνία γιατί ήταν η εποχή του χρόνου που οι κάτοικοι του νησιού επέστρεφαν στα σπίτια τους αφού είχαν εγκαταλείψει το νησί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Όλο το νησί γιορτάζει και αναβιώνει πολλά έθιμα. Στο ένα από αυτά βουτούν στη θάλασσα με τα ρούχα τους. 

 

15 Αυγούστου – Η ημέρα της Παναγίας, γιορτάζεται στον περίβολο της εκκλησίας. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί τεράστιο γλέντι με ζωντανή ελληνική μουσική, παραδοσιακό φαγητό και χορό έξω από το μοναστήρι στην πλατεία των αγρών. 

 

23 Αυγούστου – Οι Ορθόδοξοι γιορτάζουν 9 ημέρες μετά τον θάνατο της Μητέρας Μαρίας στο μοναστήρι στην περιοχή του Παλαιόκαστρου όπου οι προσκυνητές γιορτάζουν όλη τη νύχτα με τοπικά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική. 

 

13 Σεπτεμβρίου - Η ημερομηνία απελευθέρωσης του Καστελλόριζου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ενώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα. 

 

Τέλος, οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν με δόξα το Πάσχα. Την περίοδο αυτή όλο το νησί συμμετέχει στις προετοιμασίες για τον εορτασμό της μεγάλης αυτής ημέρας για τον Χριστιανισμό. Η μεγάλη αυτή γιορτή διαρκεί 3 μέρες και όπως λένε οι περισσότεροι επισκέπτες, το Πάσχα στο Καστελλόριζο είναι μια μοναδική εμπειρία. Μάλιστα, το 2005 τίμησε το νησί με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.