Αξιοθέατα

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΠΗΛΑΙΑ

Ένα από τα ομορφότερα υποθαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου, που βρίσκεται στα νότια του νησιού, το «Μπλε Σπήλαιο» ή αλλιώς «Το Σπήλαιο των Παραστά», είναι για πολλούς ο λόγος που επισκέπτονται αυτό το παραμεθόριο νησί. Σε απόσταση 20 λεπτών από το κεντρικό λιμάνι με πλοίο, αυτό το υπέροχο μυστικό της φύσης έχει μήκος 75 μέτρα και κρύβει μια εντυπωσιακή χρωματική παλέτα και μια πλούσια διακόσμηση από σταλακτίτες.

Οι επισκέπτες μπαίνουν στη σπηλιά καθισμένοι σκυμμένοι σε ένα μικρό ψαροκάικο. Το κολύμπι σε αυτή τη σμαραγδένια μυστική λίμνη είναι μια μοναδική εμπειρία.

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Το φρούριο των Σταυροφόρων Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Χτίστηκε στην κορυφή του κόκκινου βράχου (Castello Rosso) με θέα στο λιμάνι.

ΛΥΚΙΑΚΟΣ ΤΑΦΟΣ

Άρτια διατηρημένος τάφος του 4ου αιώνα με δωρική πρόσοψη, λαξευμένος κάτω από το κάστρο ακριβώς στην είσοδο του λιμανιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Λύκιοι» ήταν οι κάτοικοι της «Λυκίας» μιας περιοχής της Τουρκίας απέναντι από το νησί. Εκεί, ο θεός τους Απόλλωνας ο Λύκιος λατρευόταν ως λυκοκτόνος.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Το σημαντικότερο μνημείο και το αρχαιότερο του νησιού, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του Καστελλόριζου. Είναι ένας αρχαίος οικισμός με ερείπια σπιτιών, δεξαμενές νερού και Δωρική Ακρόπολη του 3ου αιώνα όπου σώζεται η πινακίδα με το όνομα «Μεγίστη». Στην περιοχή «Λιμενάρι» σώζονται αμυντικά τείχη, κτισμένα με τον ρυθμό των «Κυκλώπειων Τειχών» των Μυκηνών. Γύρω από το κάστρο υπάρχουν οι εκκλησίες της Παναγίας του Κάστρου, της Αγίας Μαρίας, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου

Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Στην περιοχή «Μανδράκι» δεσπόζει η Μητρόπολη Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που χτίστηκε το 1835. Είναι ένας ναός εξαιρετικής αρχιτεκτονικής με τρούλους, μαρμάρινο καμπαναριό και μοναδικές αγιογραφίες. Η οροφή του στηρίζεται σε δώδεκα γρανιτένιους στύλους που μεταφέρθηκαν από το ναό του Απόλλωνα της Λυκίας, Πάταρα-Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στεγάζεται σε μνημείο κοντά στα ερείπια του Κάστρου και στα εκθέματά του περιλαμβάνονται αρχαιολογικά ευρήματα πολύτιμης αξίας, αντικείμενα που χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο, τοιχογραφίες του 17ου αιώνα καθώς και αντικείμενα λαϊκής τέχνης.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου με την κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στην κορυφή του βουνού πάνω από την κατοικημένη περιοχή. Ακολουθώντας τα 408 ασβεστωμένα σκαλοπάτια θα φτάσετε στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου εξαιρετικής ομορφιάς. Εκεί χτίστηκε το 1759 μια εκκλησία από τον Άνθιμο. Κατεβαίνοντας τα δέκα σκαλιά ο επισκέπτης θα βρεθεί στην κατακόμβη του Αγίου Χαραλάμπους, τόπος συγκλονιστικός λόγω του μυστηριακού χαρακτήρα της. Έχει ανακαινιστεί πρόσφατα.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Πολύ κοντά στο νησί του Καστελλόριζου υπάρχει το νησάκι του Αγίου Γεωργίου με το μικροσκοπικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον μεγάλο κόλπο που τον επισκέπτονται πολύ ντόπιοι και τουρίστες ως μικρή απόδραση και προσκύνημα στον Άγιο.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΡΩ

Δίπλα στο Καστελλόριζο βρίσκεται το νησάκι «Ρω», γνωστό για την «Κυρά του Ρω», Δέσποινα Αχλαδιώτη. Για πολλά χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα. Οι Έλληνες ενθουσιάστηκαν και η πολιτεία την τίμησε.